V Brandýse nad L. se budou vyrábět velkoformátové OLED displeje do aut. Zakázka je za více než 2 miliardy euro

Technologická společnost Continental získala další velké zakázky od automobilek na dodávky displejů přes celou palubní desku a OLED displejů, jejichž hodnota převyšuje 2 miliardy euro. Přední výrobce pokročilých technologií díky tomu v příštím roce dosáhne celkového objemu prodeje elektronických komponent do aut ve výši 7 miliard euro. Významnou roli ve vývoji a produkci této technologie zastává i tuzemský závod v Brandýse nad Labem.

Velkoformátové displeje byly poprvé představeny v minulém roce a fungují jako centrální vizuální rozhraní, které přináší řidiči i spolujezdci imerzivní uživatelský zážitek. Jejich nejnovější verze je plně integrovaná do designu interiéru vozu, kde displej pokrývá celou palubní desku, aniž by byl rozdělen na jednotlivé obrazovky. Velikost displeje se stává konkurenční výhodou automobilů a jednotlivých modelů. V průzkumu mobility zadaném v tomto roce společností Continental byla řidiči označena za důležitý faktor.

Technologie velkoformátových displejů využívá tzv. maticového podsvícení s lokálním stmíváním. To umožňuje ovládat každou LED individuálně a stmívat ji a rozjasňovat dle potřeby. Výsledkem je vysoký kontrast a kvalita obrazu. Continental také díky OLED displejům přináší do globální produkce automobilů multidisplejové řešení, které má samoosvětlující funkci a nepotřebuje podsvětlení jako tradiční LC displeje (displeje z tekutých krystalů). Výsledkem jsou výjimečně lehké a tenké jednotky, které díky svým kompaktním rozměrům otevírají výrazně větší možnosti v oblasti designu.

„Uživatelský zážitek znamená přidanou hodnotu. To dokládá i fakt, že objem námi získaných zakázek na dodávku displejů neustále roste. Je to jedna z nejdůležitějších věcí pohánějcích mobilitu budoucnosti. Zákazníci hledají zážitky, které jsou uživatelsky přátelské a nabízejí jim zábavu,“ říká Philipp von Hirschheydt, ředitel pro oblast User Experience ve společnosti Continental. „Proto také nepřestáváme vyvíjet nová řešení. V současné době dodáváme ročně zhruba 30 milionů výrobků, jejichž základem je uživatelský zážitek. Ty jsou součástí více než 30 % všech ve světě vyrobených vozů.“ 

Poptávka po integrovaných displejích dramaticky roste. Technologie pro výrobu velkých obrazovek, jako jsou displeje přes celou palubní desku, vyžadují výrazně větší a vysoce inovativní high-tech výrobní závody.

„Díky vzniku megatováren posouváme naše komplexní zkušenosti s výrobou složitých výrobků na zcela novou úroveň. Jsme připraveni na další růst a nové zakázky. Zejména díky našemu novému přístupu k výrobě jsme schopni výrazně navýšit objem výroby velkých displejů,“ říká Philipp von Hirschheydt.

V závodě v Brandýse nad Labem, který je současně největším závodem Continentalu pro elektroniku na světě, v loňském roce uvedli do sériové výroby displejové řešení tvaru písmene L a velikosti pokrývající více než polovinu předního kokpitu. Tento velkoformátový displej vyrábějí vysoce automatizované a robotizované výrobní linky. Využívají se také specifické technologie Hybrid Bonding & Display Closing, které se uplatňují v nových, tzv. čistých prostorách závodu splňujících přísné normy ISO 7. V příštím roce se do sériové výroby v brandýském závodě chystá již zmiňovaný velkoformátový OLED displej.

OLED displej Brandýs nad Labem Středočeský kraj

Aktuálně se děje

před 45 minutami

včera

včera

včera

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

včera

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

včera

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

včera

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Nová výstraha před požáry. Hrozit mají až do víkendu, uvedl ČHMÚ

Meteorologové už v úterý prodloužili platnou výstrahu před nebezpečím požárů na většině území České republiky. Alespoň v některých regionech zůstane v platnosti až do víkendu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy