Začíná výlov největšího českého rybníka Rožmberk na Třeboňsku. Kolik zaplatíte za vánočního kapra?

Třeboňští rybáři jako každoročně, i dnes zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Slavnostní výlov se vždy konal s doprovodnými akcemi, kam pokaždé jezdily desítky tisíc lídí. Rybník v minulých letech měl kapacitu výnosu 130 tun tržních kaprů a 20 tun vedlejších druhů ryb.

Rybník Rožmberk, jehož rozloha dosahuje 647 hektarů, se pyšní titulem největšího rybníka nejen v regionu Třeboňska, ale v celém Česku. Právě dnes odstartoval tradiční výlov, který potrvá až do neděle 15. října. Rybáři, odění do gumových obleků a vysokých holínek, se do rybářského procesu ponoří brzy ráno. Už před sedmou hodinou zahajují přípravy a postupně zaznamenávají ryby ve svých sítí.

Tato fascinující událost každoročně přitahuje oči zvědavců, kteří se z hráze mohou těšit na sledování tradičního rybářského řemesla, jehož postupy se v některých ohledech téměř nezměnily po staletí.

Třeboňští rybáři plánují od října do listopadu vylovit z desítek rybníků přibližně osmdesát tun tržních ryb, jako jsou candáti, štiky, amuři a okouni, a dalších padesát tun vánočních kaprů. Ačkoli situace na trhu se mění, rybáři se snaží udržet ceny na úrovni loňského roku.

„My jsme loni zvedli cenu, která odpovídala zvýšení nákladů a měla by zůstat. Za kilogram kapra tak lidé zaplatí sto devatenáct korun,“ řekl již dříve deníku Právo Jiří Malecha z Rybářství Třeboň.

Na výlovu se podílí 50 rybářů a žáci rybářské školy v Třeboni. V minulých letech pořádali slavnostní výlov o víkendu, aby zvýšili povědomí o rybářském řemesle a rybím mase.

Výlovy nebudou chybět ani na dalších rybnících, a to postupně na Horusickém rybníku, rybníku Dvořiště a mezi 6. a 8. listopadem na slavném rybníku Svět. Rybářství Hluboká začalo s výlovem 9. října na rybníku Voblánov, a na řadu přijdou i další, včetně druhého největšího českého rybníka Bezdrev a rybníku Blatec. Pro kompletní seznam výlovů a detaily se zájemci mohou podívat na stránce jiznicechy.cz.

Související

Ilustrační foto

Začal výlov rybníka Rožmberk. Doprovodné akce zrušeny, lidé mohou jen na hráz

Třeboňští rybáři zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Slavnostní výlov s doprovodnými akcemi, kam jezdilo 50.000 lidí, je kvůli koronaviru zrušený. Lidé nesmí do míst, kde se loví a kde budou stát kádě, kapry si ale mohou koupit na sádkách, kilogram za 75 korun. Rybáři čekají z Rožmberka výnos 130 tun tržních kaprů a 20 tun vedlejších druhů ryb.

Více souvisejících

rybník Rožmberk Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy