Čeští hokejoví junioři po roce opět krok od medailí. Štancl 11 vteřin před koncem šokoval Kanadu

Česká hokejová reprezentace hráčů do 20 let přiblížila český sport v novém sportovním roce 2024 k prvnímu výraznějšímu úspěchu. Dokázala totiž zvládnout úterní čtvrtfinále mistrovství světa své věkové kategorie, ve kterém senzačně zdolala favorizovanou Kanadu 3:2. Češi v tomto zápase nejenže překvapivě vedli po první třetině už 2:0, ještě překvapivěji o svém postupu rozhodli pouhých 11 sekund před koncem základní hrací doby zásluhou střely Jakuba Štancla, kterou navíc nešťastně tečoval Oliver Bonk, kanadský reprezentant s českými kořeny.

Poprvé se ale Jakub Štancl trefil už po osmi minutách hry a tím tak otevřel skóre zápasu. Následně mohl z trestného střílení skórovat Rymon, ale zvýšit se podařilo až Tomáši Cibulkovi, jenž přesně vypálil od modré čáry.

Na výtečnou první dvacetiminutovku ale svěřenci kouče Patrika Augusty nenavázali, jelikož na kluziště se z kabin vrátila Kanada taková, jakou ji všichni znají. Přesto mohli jít Češi klidně do tříbrankového vedení, kdyby Šalé dokázal využít obrovskou příležitost po přečíslení dva na jednoho. Hokejisté javorových listů však začali viditelně zrychlovat a zachycovali puky u mantinelů, čímž tak Čechům nedávali šanci vydechnout. I díky tomu tak snížil na 1:2 Matthew Wood a po několika dalších kanadských příležitostech pak na 2:2 vyrovnal Jake Furlong.

Štěstí, že přišla druhá pauza, protože tehdy byli čeští reprezentanti ve velikém útlumu. Ten vlastně pokračoval po většinu třetí části, během které bylo patrné, kdo je jasným favoritem. Byly několikaminutové pasáže, kdy se Češi marně snažili vyhazovat puky ze své třetiny a Kanaďané tak neustále tlačili a tlačili. Na výtečně a především klidně chytajícího gólmana Michaela Hrabala ale nenacházeli recept.

Postupem času se tak oba týmy snažily předejít chybám, které by znamenaly jistojistě vítěznou branku. V době, kdy už vše směřovalo k prodloužení, ale přišel pro Kanaďany nečekaný blesk z čistého nebe. Tehdy se od Aleše Čecha dostal kotouč přes Dominika Rymona k Ondřeji Becherovi na útočné modré čáře a právě on přiťukl hrací předmět na hokejku Štancla. Ten se rozhodl jej nahodit směrem ke kanadské brance a nakonec až do ní 11 vteřin před sirénou úspěšně zaplul. Významně k tomu napomohla i teč bránícího Bonka, syna českého mistra světa z roku 1996 Radka Bonka.

Čeští mladíci tak mohou nadále myslet na zopakování loňského úspěchu v podobě finále a zisku stříbra či dokonce ještě na jeho vylepšení. Semifinále turnaje ve švédském Göteborgu jsou pak na programu tento týden ve čtvrtek. 

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu – čtvrtfinále (2.1.2024):

Česko – Kanada 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky:
8. Štancl (Rymon), 19. Cibulka (Kulich), 60. Štancl (Becher, Rymon) – 24. Wood (Cowan, Yager), 37. Furlong (Poitras). Rozhodčí: Bjork (Švéd.), Hebeisen (Švýc.) – Durmis (SR), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 10 117

Česko: Hrabal – Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas – Bareš, Šapovaliv, Kulich – Šalé, Melovský, S. Redlich – Rymon, Becher, Štancl – Maštalířský, M. Přibyl, Židlický. Trenér: P. Augusta.

Kanada: Rousseau – Lamoureux, Mateychuk, Warren, Furlong, Bonk, Donovan, T. Nelson – Dumais, Celebrini, Minten – Savoie, Poitras, Geekie – Danielson, Beck, Allard – Rehkopf, Yager, Cowan – Wood. Trenér: A. Letang

Související

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.
Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

Více souvisejících

hokej

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Novotný je na odchodu z ODS. Vyloučit ho může výkonná rada

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

včera

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

včera

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy