Finálovou účast z loňska čeští hokejoví junioři nezopakují. V semifinále na Švédy nakonec nestačili

Po senzačním vyřazení favorizované Kanady ve čtvrtfinále byli čeští fanoušci natěšeni, že by se mohla po roce zopakovat finálová účast na juniorském hokejovém světovém šampionátu. Svěřenci kouče Patrika Augusty ale nakonec nezopakovali úspěšné loňské semifinále taktéž proti Švédům. Tentokrát na Seveřany nestačili a prohráli tak kvůli smrtelným švédským zásahům ve třetí třetině 2:5. Ve švédském Göteborgu si tak tedy zahrají o bronzové medaile.

Úvod zápasu se odehrál, stejně jako celá první třetina, ve svižném tempu. Svědčí o tom i ta skutečnost, že na první přerušení hry po šesti minutách a 39 vteřinách. Následovala tak hned první komerční přestávka a krátce po ní mohla vytrysknout první česká radost. Před švédskou brankou se ocitl po přihrávce od Sebastiána Redlicha zpoza branky Matyáš Melovský a ten střelou pod levý beton gólmana Havelida otevřel skóre, 1:0 pro Čechy. Pro Melovského, jenž má na svém kontě sedm asistencí, to byla první přesná trefa na turnaji Jenže za chvíli tu byl opět vyrovnaný stav, když českého muže s maskou Hrabala překvapil svým nahozením bek Lindstein.

Další nešťastný moment pro Hrabala přišel ve druhé dvacetiminutovce, která – jak už to na tomto turnaji bývá bohužel zvykem – byla zase o něco méně vydařená z českého pohledu než ta první. Tentokrát uspěl střelou od modré Axel Sandin-Pellikka, na kterou Hrabala nezareagoval včas, 1:2.

Po přesunu do haly Scandinavium se začalo dařit Tomášovi Cibulkovi, který navázal na přesnou trefu z duelu proti Kanadě a skóroval i nyní, když opět gólman Havelida propustil kotouč pod levým betonem, 2:2. Následně mohli Češi jít do vedení, kdyby ovšem své samostatné nájezdy na gólmana Havelidu proměnili Kulich s Becherem.

Tyto příležitosti nakonec český výběr mrzely, jelikož ve třetí třetině v aktivitě dominovali spíše Seveřané. Když navíc netrefil ve své šanci ani Redlich z mezikruží, přišla na řadu 45. minuta a jedinou přesilovku v zápase, o kterou se krosčekem postaral Alex Čech, dokázali Švédové využít zásluhou Lekkerimäki zakončením na bližší tyč, 2:3.

V 52. minutě přišla pro český tým další rána, když se trefil Östlund. Jen o 62 vteřin později svůj druhý gól v duelu vstřelil Lekkerimäki a bylo už definitivně hotovo. Skóre už se totiž nezměnilo. Boj o bronz je na programu v pátek od 15:00.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu – semifinále (4.1.2024):

Švédsko – Česko 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky:
12. Lindstein (Edstrom), 23. Sandin-Pellikka (Salomonsson), 46. Lekkerimäki (Sandin-Pellikka, Wahlberg), 52. Östlund (Lindstein, Willander), 54. Lekkerimäki (Östlund, Stenberg) –⁠ 7. Melovský (S. Redlich, Šalé), 28. Cibulka (Bareš, Rymon). Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Pearce (Kan.) –⁠ Durmis (SR), Gustafson (USA). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:1. Diváci: 11 512

Sestavy:

Švédsko: H. Hävelid –⁠ Mattias Hävelid, E. Pettersson, Willander, Lindstein, Sandin-Pellikka, Salomonsson –⁠ Lekkerimäki, Östlund, Wahlberg –⁠ O. Pettersson, Bystedt, Öhgren –⁠ Unger Sörum, Edstrom, Stenberg –⁠ Wagner, Forsfjäll, Born –⁠ Rudslätt. Trenér: Magnus Hävelid

Česko: Hrabal –⁠ Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas –⁠ Bareš, Šapovaliv, Kulich –⁠ Šalé, Melovský, S. Redlich –⁠ Rymon, Becher, Štancl –⁠ Maštalířský, M. Přibyl, Židlický. Trenér: P. Augusta

Související

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.
Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

Více souvisejících

hokej

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 41 minutami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Novotný je na odchodu z ODS. Vyloučit ho může výkonná rada

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

včera

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

včera

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

včera

Změna v čele Vojenského zpravodajství. Berouna vystřídá Bartovský

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jmenovala k 1. červenci brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství. Bartovský vystřídá v čele zpravodajské služby generálporučíka Jana Berouna. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy