Ford se vrací do Formule 1

Po více než dvou desetiletích se Ford vrací do Formule 1. Ikonická americká automobilka a společnost Red Bull Powertrains uzavírají dlouhodobé strategické technické partnerství pro vývoj nové generace hybridní pohonné jednotky, která se bude ve Formuli 1 používat od sezóny 2026.

Red Bull Ford Powertrains bude dodávat pohonné jednotky pro týmy Oracle Red Bull Racing a Scuderia AlphaTauri od roku 2026 minimálně do roku 2030.

Právě se přehrává: Our Time | #FordReturns | Ford Performance

Our Time | #FordReturns | Ford Performance Video: Ford Performance

„Je to začátek nové vzrušující kapitoly v příběhu motoristického sportu a značky Ford, který se započal v době, kdy můj pradědeček vyhrál závod, který pomohl rozjet naši firmu," řekl Bill Ford, výkonný předseda představenstva. "Ford se spolu s mistry světa, týmem Oracle Red Bull Racing, vrací na vrchol sportovního dění a přináší dlouhou tradici inovací, udržitelnosti a elektrifikace značky Ford na jednu z nejviditelnějších světových scén.“

Od roku 2023 budou společnosti Ford a Red Bull Powertrains pracovat na vývoji pohonné jednotky, která bude součástí nových technických předpisů, včetně 350kW elektromotoru a nového spalovacího motoru schopného využívat plně udržitelná paliva. Nová pohonná jednotka bude připravena pro sezónu 2026.

Návrat Fordu do Formule 1 se závodním týmem Red Bull Racing ukazuje, kam jako společnost směřujeme - ke stále více elektrickým, moderním vozidlům s důrazem na software, které přináší zcela nové zážitky," řekl Jim Farley, prezident a generální ředitel společnosti Ford Motor Company. "F1 bude neuvěřitelně efektivní platformou pro inovace, sdílení nápadů a technologií a zapojení desítek milionů nových zákazníků."

Ford bude poskytovat technické znalosti ve všech oblastech, kde může být přínosem pro přední tým pořadí mistrovství světa. Oblasti, které budou společně zkoumány, se týkají vývoje spalovacího motoru a klíčového vývoje, jako je technologie bateriových článků a elektromotorů, software pro řízení pohonné jednotky a analytika.

„Je fantastické, že díky tomuto partnerství můžeme Ford přivítat zpět ve Formuli 1,“ řekl Christian Horner, šéf a výkonný ředitel týmu Oracle Red Bull Racing. „Jako nezávislý výrobce motorů máme možnost využívat zkušeností výrobce, jako je Ford, což nás staví do dobré pozice vůči konkurenci. Ford je automobilka s bohatou motoristickou historií, která sahá přes celé generace. Od Jima Clarka až po Ayrtona Sennu a Michaela Schumachera, jejich rodokmen mluví sám za sebe. Pro nás jako Red Bull Powertrains je nesmírně vzrušující otevřít další kapitolu této dynastie jako Red Bull Ford. Rok 2026 je ještě daleko, ale pro nás už práce začíná, protože se právě díváme na budoucnost týmu Oracle Red Bull Racing."

Ford investuje 50 miliard dolarů, aby se stal lídrem elektromobilové revoluce po celém světě. Díky úspěchu modelů F-150 Lightning a Mustang Mach-E je v USA dvojkou na trhu s elektromobily a na mnoha trzích po celém světě je lídrem s modelem E-Transit. Ford pracuje na uspokojení zvýšené poptávky zákazníků a v rámci svého plánu Ford+ chce do konce letošního roku celosvětově vyrábět 600 000 elektromobilů ročně a do konce roku 2026 dva miliony elektromobilů ročně.

V roce 2026 bude Ford jediným výrobcem, který bude soutěžit v závodních disciplínách od běžných motoristických sportů až po Formuli 1 zahrnující WEC a IMSA, včetně 24 hodin Le Mans s Fordem Mustang GT3, WRC s M-Sport FordPuma Hybrid Rally1, Baja 1000 s Fordem Ranger Raptor a novým Fordem Bronco a NASCAR, NHRA a Supercars s Mustangem. Ford nadále využívá své závodní aktivity k urychlení inovací, nejnovějších technologií a softwaru pro zákazníky a pro budoucí elektromobily Ford v tom bude pokračovat i prostřednictvím nového partnerství na samém vrcholu motorsportu.

„Vstupujeme do nové vzrušující éry společnosti Ford Performance,“ řekl Farley. "S týmem Red Bull Racing budeme bojovat o vítězství v F1, vrcholové soutěži automobilového sportu. Ford Mustang, nejoblíbenější sportovní kupé na světě, uvidíte závodit od nejnižších tříd přes australské závody Supercars až po NASCAR a Le Mans. Prvenství v off-roadových závodech budeme nadále budovat v mistrovství světa v rallye, King of Hammers, na Baja 1000 a dalších. Po celou dobu budeme nadále světu představovat naše fantastické prototypy, jako jsou SuperVan 4 a Mustang Mach-E 1400.“

Související

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.
Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Více souvisejících

Formule 1 ford motor company

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Novotný je na odchodu z ODS. Vyloučit ho může výkonná rada

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

včera

Rusko, Kreml

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

včera

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

včera

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno včera

včera

MS v ledním hokeji kazí lidem podvodníci. Policie eviduje stovky falešných lístků

Na probíhajícím mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě se snaží přiživit i spousta podvodníků. Policie informovala, že eviduje přibližně 300 případů falešných vstupenek. Do arén, kde se hraje, tak nemohly stovky lidí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy