Nečekaný vyhazov u aspiranta na titul. Pardubice ukončily spolupráci s trenérem Varaďou

Navzdory tomu, že se hokejové Pardubice nacházejí na druhém místě extraligové tabulky o pouhý bod za vedoucí pražskou Spartou a souboj s Pražany ve středu zvládly a vyhrály 2:1 po prodloužení, rozhodlo se pardubické vedení před závěrem základní části extraligy a následným play-off nečekaně ukončit spolupráci s trenérem Václavem Varaďou. Toho nahradí jeho dosavadní asistent Marek Zadina.

Jako první s touto nečekanou informací přišel server sport.cz, jemuž ji potvrdil mluvčí Pardubic Jan Mroviec, přičemž zároveň dodal, že Zadina není zamýšlen jako dočasné řešení. Zadinovým asistentem se nově stane bývalý pardubický hokejista a legendární střelec Petr Sýkora. „Mohu potvrdit, že Václav Varaďa ve čtvrtek večer přestal být trenérem pardubického Dynama, klub odstoupil od smlouvy,“ uvedl konkrétně Mroviec.

Jak server sport.cz uvádí, během čtvrtečního odpoledne ještě nikdo z klubu nechtěl potvrdit, zda Varaďa jako kouč Východočechů skutečně skončil. Po „důležitém jednání“ ale sám majitel Pardubic Petr Dědek přislíbil novinářům, že se ozve. Později vpodvečer se tak opravdu stalo a Dědek nakonec sdělil následující: „Je to pravda. K dnešnímu dni jsme ukončili spolupráci s panem Varaďou. Nebudeme teď ale uvádět důvody, prostě jsme se s panem Varaďou rozešli.“

Přestože se může jakkoli zdát tento krok ze strany klubového vedení jako nesmyslný, podle všeho se nejednalo o nahodilou záležitost. Již delší dobu mělo mít pardubické vedení neshody s Varaďou, o němž se mluví jako o neustupujícím maximalistovi a jako o někom, který žádá po všech v klubu, aby přistupovali ke své práci s takovým cílem, aby na konci toho všeho mohl Varaďa do klubu a do hráčů vštěpit svůj styl hokeje. To se samozřejmě mnohým nemusí líbit.

Kromě toho vyplouvalo na povrch, že v poslední době měl ztratit i důvěry části svých svěřenců. Proto se tak do celé záležitosti vložil samotný Petr Dědek a vše skončilo Varaďovým odvolání.

Připomeňme, že Varaďa působil v Pardubicích teprve od loňského května a od té doby vedl Pardubice do 35 extraligových zápasů, během kterých si připsal 27 vítězství. Kromě toho koncem loňského roku došel k druhému místu i v prestižním Spenglerově poháru.

Zadina již nějakou dobu působil v Pardubicích jako asistent trenéra, bylo tomu tak i tehdy, kdy Východočechy vedl Radim Rulík. Nyní to pro něj bude první angažmá v roli hlavního trenéra. Asistentem byl totiž i v Třinci, kde taktéž působil po boku Varadi.

Související

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.
Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

Více souvisejících

hokej HC Pardubice

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Novotný je na odchodu z ODS. Vyloučit ho může výkonná rada

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

Donald Tusk

Polsko překazilo sabotáže, řekl Tusk. Upozornil na další ruskou hrozbu

Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez dalších podrobností polský premiér Donald Tusk. Varoval také před ruskými zásahy do červnových eurovoleb. Varšava podle něj dá na činnost tajných služeb dalších 100 milionů zlotých. 

včera

Duma potvrdila personální změny v ruské vládě

Ruští zákonodárci v úterý formálně schválili změny ve vládě. Poslanci dolní komory parlamentu Státní dumy posvětili jména patnácti ministrů, které jim v minulém týdnu předložil staronový premiér Michail Mišustin. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy