O první jarní trenérský vyhazov se postarali v Olomouci. Po nevydařených výsledcích končí Jílek

Po čtyřech jarních kolech fotbalové Fortuna ligy přikročil první prvoligový klub ke změně trenéra. Stalo se tak v Olomouci, kde se kvůli třem prohrám a jedné remíze rozhodlo klubové vedení ukončit spolupráci s trenérem Václavem Jílkem. Zároveň ve svém pondělním prohlášení klub uvedl, že ho nahradí dosavadní asistent Jiří Saňák, přičemž ale půjde o dočasnou variantu.

Právě kvůli zmiňovaným nevydařeným výsledkům, tedy třem porážkám a jedné remíze, se hanácký celek propadl z elitní šestky na osmou příčku. Nedařilo se mu už na konci podzimní části a tak v součtu s ní Olomouc nevyhrála už šest zápasů v řadě a v deseti zápasech z posledních jedenácti.

"Trenérovi patří poděkování za odvedené služby. Během let se Sigmou dosáhl několika jasných úspěchů. V současné chvíli jsme cítili, že je třeba přistoupit ke změně a dodat mužstvu impulz," nechal se v prohlášení slyšet klubový sportovní manažer Ladislav Minář, jenž tak připomněl, že Jílek byl u olomouckého kormidla již v letech 2015 až 2019, přičemž tehdy u mužstva zůstal, i když Olomouc sestoupila do druhé ligy.

Po jedné sezóně ve druhé lize se ale zase mezi tuzemskou elitu vrátila, ba co víc, v roce 2019 s Olomoucí Jílek došel až do 4. předkola Evropské ligy, kde však jeho svěřenci nestačili na Sevillu. Následovalo Jílkovo neúspěšné intermezzo ve Spartě, po kterém se v roce 2021 zase vrátil zpátky do Olomouce. V minulé sezóně s ní dokráčel do závěrečné skupiny o titul, přičemž v ní nakonec skončila šestá.

Dodejme, že se jedná již o šestou trenérskou změnu v tomto ročníku Fortuna ligy. Nejprve k tomuto kroku sáhli v Hradci Králové, kde Jozefa Webera vystřídal Václav Kotal, do Karviné zase šel místo Tomáše Hejduška Juraj Jarábek. Ve Zlíně se následně loučil Pavel Vrba, jehož nahradil Bronislav Červenka, v Českých Budějovicích postupně odešlo duo Marek Nikl-Tomáš Zápotočný, aby ho nahradil Jiří Lerch. Kolem Silvestra a Nového roku se pak v Mladé Boleslavi rozloučili s Markem Kuličem a novým koučem se tam stal David Holoubek.

Jak si povede Olomouc nově bez kouče Václava Jílka, na to první odpověď dostanou fanoušci už o nadcházejícím víkendu, kdy v sobotu doma Hanáci přivítají Bohemians 1905.

Související

Roman Hubník

Bývalý reprezentant Roman Hubník ukončil ve 37 letech svou bohatou hráčskou kariéru

Jedna z nejvýraznějších postav, která dosposud byla ke spatření na tuzemských fotbalových trávnících, už na nich k vidění nebude. Ve čtvrtek se totiž rozhodla ukončit svou bohatou kariéru. Řeč je o bývalém reprezentantovi obránci Romanu Hubníkovi. Ten je spojován především s Olomoucí, kde kariéru nejen začínal, ale taky jí nyní končí, a s Plzní, se kterou získal tři mistrovské tituly a zahrál si s ní též v Lize mistrů.
SK Slavia Praha.

Duel Slavie s Olomoucí měl dohru. Chuligáni napadli auto funkcionáře Hanáků

Středeční dohrávka 3. kola fotbalové Fortuna ligy mezi pražskou Slavií a Olomoucí neskončil závěrečným hvizdnem hlavního sudího na fotbalovém trávníku v Edenu. Pokračoval i v ulicích a útrobách stadionu Sinobo Stadium. Konkrétně jednak útokem části fotbalových příznivců na auto jednoho z olomouckých funkcionářů, kterým byl obchodní ředitel Hanáků Aleš Škerle a terčem útoků se pak stal také bezpečnostní technik Milan Zapletal, jenž musel být následně ošetřen v nemocnici. Na Twitteru už se za chování fanoušků omluvil slávistický boss Jaroslav Tvrdík.

Více souvisejících

SK Sigma Olomouc Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy