Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

"Odvolací komise rozhodla tak, že právní kvalifikace, kterou zvolila disciplinární komise, je správná a pan Rada se skutečně dopustil disciplinárního přečinu. Jiný názor měla komise na výši trestu. Dle názoru odvolací komise jednání pana Rady bylo hanobící, bylo urážlivé. Nicméně intenzita toho vyjádření nebyla taková, aby zasahovala do soutěží tak výrazným způsobem, že by zakázala výkon činnosti na dobu osmi měsíců," vysvětlil předseda odvolací komise Jan Malý, proč nakonec odvolací komise sáhla ke snížení původního trestu.

I přesto je kouč Rada zklamán a i tříměsíční stopku vnímá jako přísnou za dvě slova. "Asi všichni zdůrazní, že došlo ke snížení trestu, ale já jsem stejně zklamaný. Jako hráč a trenér působím v profesionálním fotbalu téměř 47 let a vždycky jsem se snažil dělat všechno férově. Excesy jsem měl, ale tohle je za dvě slova kruté. Netušil jsem, jak případ vyeskaluje. Na závěr kariéry, i když netvrdím, že končím," nechal se slyšet pro Českou tiskovou kancelář (ČTK).

Rada se pondělního jednání odvolací komise zúčastnil osobně, přičemž jeho právním zástupcem byl Tomáš Sokol, jenž tam byl přítomen také. "Znovu jsem zdůraznil, že z mé strany rozhodně nešlo o rasismus. Odvolací komise se telefonicky spojila také s Tomášem Poláchem, který jí potvrdil, že věc je mezi námi dvěma uzavřená," pokračoval Rada, jenž původně osmiměsíční trest vnímal takovým způsobem, že mluvil o odchodu z klubu. Ten se ale za Radu postavil. "Co teď bude dál? Musíme sezonu i beze mě dohrát a splnit cíl, který před sebou všichni máme. S majitelem (podnikatelem Petrem Pauknerem) máme takový vztah, že si vždycky sedneme a každou důležitou věc spolu na rovinu probereme. Své si řekne i sportovní ředitel (Josef Jinoch). Dukla musí rozhodnout. Teď bych nic nepředjímal," zakončil Rada.

"Do budoucna je třeba říct, že takovéto přečiny musejí být ze strany disciplinárních orgánů vždy trestány, samozřejmě vždy s rozvahou. Ale pokud výrazy budou směřovat výlučně k hanobení rasy, etnika či podobné menšinové skupiny, musejí být stíhány velice přísně. V tomto případě jsme však nedošli k názoru, že by tomu tak bylo. Že by intenzita jednání pana Rady byla taková, že by extrémně zasahovala do sféry potlačování menšin či hanobení národa nebo rasy," dodal na závěr celého případu Malý.

Související

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.
Petr Rada vedl poprvé Spartu v ostrém zápase

ePojisteni.cz, 21. kolo: Sparta nastoupila poprvé pod koučem Radou, se Zlínem pouze bezbrankově remizovala. Slavia ztratila v Liberci, Plzeň se dostala v Karviné do vedení

Praha - V posledním kole před nadcházející reprezentační pauzou, které má pořadové číslo 21, byli všichni zvědavi na to, jak se povede fotbalistům Sparty poté, co je převzal nový kouč a to celkem překvapivě Petr Rada. Pražané se totiž postarali o páteční předehrávku se Zlínem a nakonec tento duel na pražské Letné toho mnoho nenabídl a i proto tak tedy skončil bezbrankovou remízou. Zajímavější věci se tak děly o víkendovém programu tohoto kola, kdy jednak nastoupila ke svému duelu nejprve pražská Slavia, která musela odcestovat do Liberce, a jednak poté i Plzeň, jež hostovala pro změnu v Karviné. Zatímco ale sešívaní Pražané na severu Čech ztratili, neboť se svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského pouze remizovali 1:1, Západočeši sice nejprve prohrávali s nováčkem z Karviné 1:2, v závěru zápasu ale dokázali duel otočit a upevinil si tak svou pozici na vedoucím místě ligové tabulky.

Více souvisejících

Petr Rada (fotbalový trenér) Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 44 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 1 hodinou

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 2 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy