Americká sněmovna hlasovala pro zákaz TikToku v USA. Čínský vlastník by musel prodat síť americké společnosti

Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu prosadila legislativu, která by mohla vést k totálnímu zákazu čínské sociální sítě TikTok ve Spojených státech. Uvedl to Business Insider.

Podle návrhu zákona bude muset čínský vlastník TikToku společnost ByteDance povinen zajistit americké vlastnictví přibližně do jednoho roku, jinak mu hrozí zákaz působení v prostoru USA. Předchozí verze zákona udělovala společnosti ByteDance pouhých šest měsíců na nalezení nového majitele.

Aby urychlil legislativní proces obou stran, spojil předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson návrh zákona umožňující USA zabavit ruská aktiva s balíčkem obsahujícím účty na pomoc pro Tchaj-wan, Izrael a Ukrajinu. Tyto účty byly měsíce odkládány uprostřed kongresových sporů.

Tento balíček zákonů zamíří do Senátu během několika dnů, kde pravděpodobně projde. V únoru Senát schválil podobný balíček ve výši 95,3 miliardy dolarů, který nezahrnoval návrh zákona o TikToku.

Američtí politici vyjadřují dlouhodobě obavy ohledně bezpečnosti TikToku, protože společnost ByteDance má povinnost sdílet data s čínskou vládou. TikTok má pouze v USA kolem 170 milionů uživatelů.

Bývalý prezident Donald Trump se pokoušel aplikaci zakázat ke konci svého prezidentského období, tvrdil, že zánik TikToku by mohl posílit Meta, mateřskou společnost Facebooku, kterou označil za "nepřítele lidu".

Prezident Joe Biden naznačil, že podepíše zákon příští týden, pokud projde Senátem. I když by legislativa mohla vést k nucenému prodeji namísto úplného zákazu, vedení TikToku se obává horšího scénáře a připravuje se na soudní spory. Také je očekáváno, že právní výzvy budou přicházet od uživatelů a tvůrců TikToku.

"Máme obavy, že tato legislativa předem stanovuje výsledek: úplný zákaz TikToku ve Spojených státech," uvedl minulý měsíc mluvčí ByteDance.

Související

Více souvisejících

Sněmovna reprezentantů kongresu USA TikTok

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy