RECENZE: Gump – pes, který naučil lidi žít podmanivá exkurze náturou lidí

Pejsci jsou hodní, i když občas koušou, ale lidé jsou ve své podstatě zlí. Reklama na čtyřnohé mazlíčky podle bestselleru Filipa Rožka. O její zfilmování se postaral kdysi uznávaný filmař F. A. Brabec, který se pokouší napravit pocuchanou reputaci. Nuže, jak to dopadlo?

Vypravěčem příběhu je pes Gump, jemuž propůjčil hlas Ivan Trojan. Jako malé štěně jej vyhodili do popelnice, ale ujal se jej Bolek Polívka, který ztvárňuje roli vagabunda na pokraji společnosti. Ovšem osud je nevypočitatelný, a tak jsou oba od sebe odděleni a zbývající hodinu a půl se navzájem hledají. Pokud si pamatujete snímky jako Psí poslání či Lassie, tak asi tušíte, o čem celý snímek bude.

Gump se cestou za svým páníčkem setkává s mnoha lidmi, jimž povětšinou propůjčily tváře známé osobnosti. Jeho putování je anatomickým řezem zlem, které prostupuje lidskou společností, jež má poměrně jasnou tvář v podobě jednotlivých charakterů, jež jsou více karikaturami než organickými postavami.

Z toho vyplývají dvě věci. Jednotliví herci nemají co hrát a spíše jen znázorňují danou charakteristiku, která je do postav vetknuta s až archetypální přesností. To však samo o sobě ničemu nevadí, protože o dramatickou složku se stará především roztomilý voříšek.

Předností snímku je vizuální ztvárnění. F. A. Brabec, režisér a kameraman v jedné osobě, vnáší do snímku hezky vypadající obrazy, které však občas působí nuceně. Ovšem stále mu nelze upřít jistý cit pro vizuální stránku, takže snímek vypadá na české poměry nadstandardně.

Ovšem velkou bolístkou je samotná výprava. Většina děje je odbyta Trojanovým voiceoverem a zřejmě je zamýšlenou cílovou skupinou divák, od něhož se příliš přemýšlení neočekává. Bohužel, je to poměrně častý nešvar líných filmařů, kteří si touto berličkou pomáhají a myslí si, že jim to u diváků projde.

Ale nabízí se ještě jedna kategorie, do níž je možné snímek zařadit. Jedná se o pečlivě vykalkulovaný produkt, který funguje zejména jako marketingová kampaň. Plyšáci, deskové hry, knihy. Na tom všem je možné nalézt jméno Gump. Ovšem nutno přiznat, že za vším nestojí jen peníze, ale také bohulibá myšlenka pomoci pejskům z útulků. A tak, když se na konci dozvíme, že většina chlupáčů pocházela právě z útulků, nejeden milovník psů jistě uroní slzu.

Více než propracovaným snímkem je Gump marketingovým produktem, který dělá reklamu psům z útulku. Potěší na české poměry precizně definovaný vizuální styl a nesmíme zapomenout ani na podmanivou hudbu, která se vine většinou snímku a cíleně podporuje emocionální výrony, na něž se snímek zaměřuje především. Narativní stránka snímku sice příliš nefunguje, ale diváckou obec si snímek bez problémů najde. Pět procent nahoru přidávám zejména s ohledem na kvalitní vizuál, kterého je v našich končinách neskonale pomálu. Pokud máte rádi pejsky a rádi si u filmu promočíte kapesník, tak na voříška klidně vyražte.

Celkové hodnocení: 60 %

Gump – pes, který naučil lidi žít (2021)

Hrají: Boleslav Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Karel Roden, Jana Plodková, Richard Krajčo, Patricie Pagáčová, Marek Taclík, Zbigniew Czendlik, Hana Holišová, Olga Lounová, Karin Krajčo Babinská, Nela Boudová, Anna Šulcová, Natálie Rožková, FattyPillow, Karlos Vémola, Zdeněk Dušek, Ivan Trojan a další.

Režie: F. A. Brabec

Předloha: Filip Rožek (kniha)

Kamera: F. A. Brabec

Hudba: Jan Jirásek

Česko / 92 min / rodinný, dobrodružný

Související

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.
Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze české filmy Bioscop Boleslav Polívka Eva Holubová Ivana Chýlková (herečka) Richard Krajčo Ivan Trojan (herec) Karel Roden - filmy Marek Taclík film Gump – pes, který naučil lidi žít

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy