RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Na poli celovečerního filmu debutující německý rodák Moritz Mohr se na festivalové scéně uvedl již roku 2005, kdy realizoval půvabnou hororovou hříčku Akumi. Posléze natočil žánrově obdobný seriál Viva Berlin!, přičemž více než posledních osm let připravoval právě Boy Kills World, jenž odpremiéroval loni na festivalu v Torontu. Mezinárodní koprodukce USA, Německa a Jihoafrické republiky je sebeuvědomělou a přímočarou zábavou, která má mnoho společného s nedávno uvedeným Opičím mužem. Je však mnohem odlehčenější, brutálnější a stejně jako Patelův debut srší režijními nápady.

Ústředním hybatelem je taktéž pomsta. Hluchoněmý chlapec vyrůstá v pralese s šamanem, jenž mistrně ovládá svébytné bojové umění. Z chlapce postupně vychovává vraždící mašinu s jediným úkolem – vyvraždit dystopickému světu vládnoucí rodinu Van Der Koyových, jež si své totalitní postavení upověňuje rozséváním strachu, všudypřítomnou propagandou a krutostí. Právě oni zavraždili bezejmennému chlapci celou rodinu, včetně starší sestry, kterou protagonista stále vídá ve svých představách.

Právě se přehrává: Boy Kills World - trailer

Boy Kills World - trailer Video: YouTube

Většinu stopáže jsme omezeni na protagonistovo vnímání světa. Právě on příběh vypráví a pro tento účel si vymyslí hluboký mužský hlas připomínající typický hlasatelský komentář ze starých trailerů, jenž si protagonista pamatuje z dob, kdy se sestrou potají chodil hrávat arkádové mlátičky. Ve videoherních konturách je tak ukotvená i narativní struktura, přičemž využívá tradičních žánrových tropů a klišé akčních filmů, jež variuje nebo si z nich explicitně utahuje. Nejde však o parodii, jako spíš hravou poctu, což se promítá především do náhlých dějových zvratů.

Úvodní sekvence filmu atypicky začíná pro bojový žánr tendenční tréninkovou montáží, kterou bychom však normálně očekávali až v pozdější fázi. Po krátké expozici postav a načrtnutí fikčního světa se vydáváme na přímočarou akční řežbu, jejíž tempo rozmělňuje několik retrospektivních fragmentů. Krvavá stezka se nezdržuje moralizováním, přílišným sentimentem a opěrným bodem vyprávění je násilí samotné. Jakoby sám protagonista putoval akční videohrou. Postupuje různorodými lokacemi, podlažími, střídá rozmanité a bizarní vražedné nástroje, ať už jde o struhadlo či katanu, a na konci jednotlivých segmentů na něj čekají pomyslní bossové.

Distribuce informací je omezená pouze na ty, jež pohání akci kupředu. Staví na archetypálních postavách a publiku tak odpírá hlubší emocionální napojení. Na prvním místě je záměrná přepjatost, inscenace akčních sekvencí a od humanistických dilemat osvobozená atrakce. Vodítek se nedočkáme ani v případě fungování fikčního světa. Víme, že se jedná o jakousi totalitářskou dystopii, vidíme sociálně špatně zabezpečenou komunitu, příčiny však neznáme. Pro film to není důležité. Jsme na tom stejně jako protagonista, jehož jediným cílem je pomsta. Nic jiného jej a v tomto případě ani publikum nemusí zajímat.

Pestrost akčních sekvencí je dostatečně hravá a pestrá, aby utáhla celý film. Nebere se vážně, což neustále podtrhuje absurdní protagonistův voice over. Ačkoli vtipy a narážky balancují na tenké hraně infantilnosti, nikdy ji nepřekročí. Jde o vybroušenou odpověď na snahu omalovánkovitých marvelovek, jejichž humor působí nuceně a nekutveně. Grotesknost se promítá jak do herectví a chování postav, tak do filmového výtvarna. Gagy nelpí jen na přepálených hláškách. Opírají se o rapidní kinetiku, nepřeberné množství kreativně využitých rekvizit a zkreslené protagonistovo vnímání světa. Hrdina totiž kromě svalstva nikdy skutečně nedospěl a klukovská hravost v kulisách krvavé lázně konceptuálně skvěle funguje.

Sošný Bill Skarsgård v titulní roli je nasoukaný v krví prosáklé a špinavé vestičce a je radost v ní tuhle propocenou jízdu absolvovat s ním. Nejde pouze o resuscitaci devadesátkového akčního žánru. Nadupaný postmoderní koktejl ukazuje, jakou cestou se otevřeně nablblé filmy dříve dominujícího žánru mohou ve 21. století vydat a zároveň být přístupnější a bližší Generaci Z. Boy Kills World je skutečně zaníceným projektem, na němž nejvíce oceníte kreativitu a adrenalinem přepumpované srdce tvůrců. Ti dokazují, že i s malým rozpočtem, pravděpodobně se pohyboval okolo 20 milionů dolarů, se dá namíchat svěží energy drink.

Hodnocení: 75 %

Režie: Moritz Mohr

Scénář: Tyler Burton Smith, Arend Remmers

Hrají: Bill Skarsgård, Jessica Rothe, Michelle Dockery, Brett Gelman, Isaiah Mustafa, Andrew Koji, Famke Janssen, Sharlto Copley, Yayan Ruhian, Quinn Copeland

Česká premiéra: 25. dubna 2024

Distributor: Bontonfilm

Související

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.
Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze Boy Kills World (film) filmy

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy