České juniorky ve finále MS nestačily na Američanky. I tak jde o velký krok pro český ženský hokej

Už samotný postup do finále mistrovství světa byl pro české hokejové reprezentantky do 18 let historickým úspěchem, který málokdo čekal. Málokdo pak předpokládal, že by juniorky mohly svou senzační cestu dotáhnout až k triumfu nad Američankami ve finále. I navzdory víře mnoha českých fanoušků se tyto předpoklady naplnily, když Američanky nikterak nezaskočil gól Adély Šapovalivové těsně před druhou pauzou, kterým se snížilo na 1:2. Nakonec zámořské hokejistky ve třetí třetině naplno ukázaly rozdíl mezi oběma týmy a jasně Češky převálcovaly 5:1. I tak je stříbro ze světového šampionátu příslibem do budoucna pro český ženský hokej.

Vypadalo to nadějně poté, co Američankám sudí neuznali branku pro postavení hráčky v brankovišti při první z amerických přesilových her. Jenže kvalita Američanek byla taková, že gólmanka Šenková v 11. minutě i tak poprvé inkasovala. A podruhé hned o 77 vteřin později. O tyto dva slepené góly se postaraly Scannellová a Boxová.

Krátce po začátku druhé třetiny se světélko naděje objevilo znovu, když byla vyloučena do konce zápasu Patrieová. Dlouhou početní výhodu se ale Češkám využít bohužel nepovedlo, přestože velikou příležitost v ní měla Čabelová, jež nakonec z dorážky skórovat nedokázala. Podobně se neprosadila ani Plosová, která pro změnu kotouč zamířila do boční sítě. Už při hře pět na pět za chvíli zahrozila Rasmussenová, která ale naštěstí netrefila odkrytou českou branku. Nakonec se přeci jen podařilo Češkám finále zdramatizovat, když těsně před koncem druhé části hry přesně od modré vypálila nejlepší střelkyně týmu a celého šampionátu Šapovalivová, 1:2.

Češky si tento úspěch ve druhé třetině zasloužily, neboť dokázaly v této části hry vyrovnat hru a Američanky už v tak svižném tempu, jakým odehrály první třetinu, nebyly. V tu chvíli se doufalo, že by ve třetí třetině mohly Češky najít ještě zbytky sil k vyrovnání a možná snad i ke kýženému obratu, ale sil už bylo postupem času na české straně pomálu. A tak ve 45. minutě navýšila na 3:1 americké vedení Carmichaelová. Když pak devět minut na to zaskórovala v přesilovce opět, bylo jasné, že se budou muset Češky spokojit se stříbrem.

Svěřenkyním kouče Dušana Andrašovského už nepomohla ani závěrečná hra bez brankářky, jelikož během ní na konečných 5:1 navýšila Thomasová, když před tím v českém útočném pásmu uzmula Češkám puk.

I když z pochopitelných důvodů byly ihned po závěrečné siréně vidět na tvářích českých hokejistek slzy, smutek jistě brzy přejde, až si uvědomí, že už samotná účast ve finále byla úspěch nejen pro tuto věkovou kategorii, ale i pro budoucnost celého českého ženského hokeje.

Mistrovství světa hokejistek do 18 let v Zugu (Švýcarsko) – (14.1.2024):

Finále:

Česko - USA 1:5 (0:2, 1:0, 0:3)
Branky a nahrávky:
39. Šapovalivová (Čabelová, Plosová) - 11. Scannellová (Thomasová, Boyleová), 12. Boxová (McGatheyová, M. Averillová), 45. Carmichaelová (Boyleová, Senecalová), 54. Carmichaelová (Thomasová, Derrenbacherová), 59. Thomasová. Rozhodčí: Kainbergerová (Rak.), Manthaová (Kan.) - Dinantová (Belg.), Greenenová (USA). Vyloučení: 3:3, navíc Petrieová (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 1456

Sestava ČR: Šenková - Paroubková, Fromová, Velinská, Hujová, Slavíčková, Jarabková, Chladová, Tischler - Šapovalivová, Čabelová, Plosová - Vocetková, Gildainová, Juříčková - Pánková, Jebousková, Felcmanová - Skořepová, Mazancová, Jílková. Trenér: Andrašovský

Související

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 
MS v hokeji

Rakušané předvedli s Kanadou senzaci nejvyšší jakosti, přesto prohráli v prodloužení. Francie porazila Polsko

První dvě třetiny večerního duelu v pražské O2 Areně směřovali k očekávanému jasnému vítězství Kanady nad Rakouskem. Nejprve odskočili zámořští reprezentanti do dvougólového vedení zásluhou Cozense a Guhleho. Přestože pak Nissner snížil na 2:1, do konce druhého dějství navýšili Kanaďané své vedení na 6:1. Třetí třetinu tak hodlali odehrát profesorsky, což se jim ale nakonec vymstilo. Rakušané totiž za mohutné podpory většiny fanoušků v libeňské aréně jako bájný fénix vstali z popela a dopracovali k nevěřitelnému vyrovnání na 6:6. Rozhodlo až prodloužení, ve kterém se krátce po jeho začátku trefil Tavares. Ve druhém večerním duelu MS podle očekávání Francouzi porazili Poláky, kteří ale opět zaujali, především pak jejich gólman narozený v Česku Tomáš Fučík svými zákroky. Nakonec ale i tak Francouzi vyhráli 4:2. 

Více souvisejících

hokej

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy