Český sport opustila hvězda zápasu. Zemřel Vítězslav Mácha, olympijský vítěz a člen Síně slávy

Odešla legenda zápasu. V úterý ve věku 75 let zemřel Vítězslav Mácha, olympijský šampion v zápasení z Mnichova 1972, po dlouhé nemoci. Tuto smutnou zprávu zveřejnil Český olympijský výbor prostřednictvím své webové stránky.

Vítězslav Mácha začal svou zápasnickou kariéru pod vedením trenéra Kamila Odehnala ve Vítkovicích. V roce 1965 se stal dorosteneckým mistrem Československa jak v klasickém zápase, tak ve volném stylu. Postupem času se zaměřil na řeckořímský zápas a soutěžil ve velterové váze do 74 kilogramů.

Poprvé se představil na olympijských hrách v Mexiku v roce 1968. Během své účasti musel čelit nejen soupeřům, ale také infekci, která ho sužovala. Kvůli tomu vypadl ve čtvrtém kole a celkově se umístil na devátém místě.

Čtyři roky po své první olympijské účasti se Vítězslav Mácha konečně dočkal nejcennějšího kovu. V Mnichově však měl před sebou náročnou cestu. Po prodělané chřipce utrpěl porážku již v prvním kole, a tak další prohra by znamenala jeho konec v turnaji. Nicméně v dalším zápase dokázal zdolat obhájce stříbrné medaile, Daniela Robina. "Neviděl jsem Robina, jen rozmazané skvrny, ani jsem nevnímal, jak mi soudce zvedá ruku, vůbec nevím, jak jsem se dostal do šatny," uvedl tehdy Mácha podle Českého olympijského výboru.

Mácha se stal překvapivě prvním československým zlatým medailistou v zápasu na olympijských hrách. Ve finále porazil Řeka Petrose Galaktopoulose v poměru 5:3. Během své kariéry dosáhl také dalších úspěchů, včetně medailí z mistrovství Evropy a mistrovství světa. Na olympiádě v Montrealu v roce 1976 však nedokázal obhájit zlatou medaili, když nestačil na Anatolije Bykova. Po skončení zápasnické kariéry se angažoval v Československém olympijském výboru a později vedl Svaz zápasu České republiky. 

"Informace o úmrtí Vítězslava Máchy mě hluboce zasáhla. Vítězslav byl jediný československý zápasník, který stál na olympijských stupních vítězů se zlatou medailí na krku, později k ní dokázal přidat ještě stříbrnou medaili. Stal se dvojnásobným mistrem světa, z mistrovství Evropy přivezl zlato, stříbra i bronzy. Věděli jsme o jeho zhoršujícím se zdravotním stavu a pevně doufali v jeho zlepšení. To se však nestalo a dnes odešel do sportovního nebe vzor, ke kterému se všichni zápasníci chtějí přiblížit. Dnes odešla legenda zápasu, v našich srdcích však bude žít navždy," vyjádřil svůj zármutek předseda Svazu zápasu Robert Mazouch.

Dvojnásobný československý sportovec roku byl od roku 2019 členem Síně slávy světového zápasnictví.

Vítězslav Mácha úmrtí

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy