Finálovou účast z loňska čeští hokejoví junioři nezopakují. V semifinále na Švédy nakonec nestačili

Po senzačním vyřazení favorizované Kanady ve čtvrtfinále byli čeští fanoušci natěšeni, že by se mohla po roce zopakovat finálová účast na juniorském hokejovém světovém šampionátu. Svěřenci kouče Patrika Augusty ale nakonec nezopakovali úspěšné loňské semifinále taktéž proti Švédům. Tentokrát na Seveřany nestačili a prohráli tak kvůli smrtelným švédským zásahům ve třetí třetině 2:5. Ve švédském Göteborgu si tak tedy zahrají o bronzové medaile.

Úvod zápasu se odehrál, stejně jako celá první třetina, ve svižném tempu. Svědčí o tom i ta skutečnost, že na první přerušení hry po šesti minutách a 39 vteřinách. Následovala tak hned první komerční přestávka a krátce po ní mohla vytrysknout první česká radost. Před švédskou brankou se ocitl po přihrávce od Sebastiána Redlicha zpoza branky Matyáš Melovský a ten střelou pod levý beton gólmana Havelida otevřel skóre, 1:0 pro Čechy. Pro Melovského, jenž má na svém kontě sedm asistencí, to byla první přesná trefa na turnaji Jenže za chvíli tu byl opět vyrovnaný stav, když českého muže s maskou Hrabala překvapil svým nahozením bek Lindstein.

Další nešťastný moment pro Hrabala přišel ve druhé dvacetiminutovce, která – jak už to na tomto turnaji bývá bohužel zvykem – byla zase o něco méně vydařená z českého pohledu než ta první. Tentokrát uspěl střelou od modré Axel Sandin-Pellikka, na kterou Hrabala nezareagoval včas, 1:2.

Po přesunu do haly Scandinavium se začalo dařit Tomášovi Cibulkovi, který navázal na přesnou trefu z duelu proti Kanadě a skóroval i nyní, když opět gólman Havelida propustil kotouč pod levým betonem, 2:2. Následně mohli Češi jít do vedení, kdyby ovšem své samostatné nájezdy na gólmana Havelidu proměnili Kulich s Becherem.

Tyto příležitosti nakonec český výběr mrzely, jelikož ve třetí třetině v aktivitě dominovali spíše Seveřané. Když navíc netrefil ve své šanci ani Redlich z mezikruží, přišla na řadu 45. minuta a jedinou přesilovku v zápase, o kterou se krosčekem postaral Alex Čech, dokázali Švédové využít zásluhou Lekkerimäki zakončením na bližší tyč, 2:3.

V 52. minutě přišla pro český tým další rána, když se trefil Östlund. Jen o 62 vteřin později svůj druhý gól v duelu vstřelil Lekkerimäki a bylo už definitivně hotovo. Skóre už se totiž nezměnilo. Boj o bronz je na programu v pátek od 15:00.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu – semifinále (4.1.2024):

Švédsko – Česko 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky:
12. Lindstein (Edstrom), 23. Sandin-Pellikka (Salomonsson), 46. Lekkerimäki (Sandin-Pellikka, Wahlberg), 52. Östlund (Lindstein, Willander), 54. Lekkerimäki (Östlund, Stenberg) –⁠ 7. Melovský (S. Redlich, Šalé), 28. Cibulka (Bareš, Rymon). Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Pearce (Kan.) –⁠ Durmis (SR), Gustafson (USA). Vyloučení: 1:1. Využití: 1:1. Diváci: 11 512

Sestavy:

Švédsko: H. Hävelid –⁠ Mattias Hävelid, E. Pettersson, Willander, Lindstein, Sandin-Pellikka, Salomonsson –⁠ Lekkerimäki, Östlund, Wahlberg –⁠ O. Pettersson, Bystedt, Öhgren –⁠ Unger Sörum, Edstrom, Stenberg –⁠ Wagner, Forsfjäll, Born –⁠ Rudslätt. Trenér: Magnus Hävelid

Česko: Hrabal –⁠ Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas –⁠ Bareš, Šapovaliv, Kulich –⁠ Šalé, Melovský, S. Redlich –⁠ Rymon, Becher, Štancl –⁠ Maštalířský, M. Přibyl, Židlický. Trenér: P. Augusta

Související

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 
MS v hokeji

Rakušané předvedli s Kanadou senzaci nejvyšší jakosti, přesto prohráli v prodloužení. Francie porazila Polsko

První dvě třetiny večerního duelu v pražské O2 Areně směřovali k očekávanému jasnému vítězství Kanady nad Rakouskem. Nejprve odskočili zámořští reprezentanti do dvougólového vedení zásluhou Cozense a Guhleho. Přestože pak Nissner snížil na 2:1, do konce druhého dějství navýšili Kanaďané své vedení na 6:1. Třetí třetinu tak hodlali odehrát profesorsky, což se jim ale nakonec vymstilo. Rakušané totiž za mohutné podpory většiny fanoušků v libeňské aréně jako bájný fénix vstali z popela a dopracovali k nevěřitelnému vyrovnání na 6:6. Rozhodlo až prodloužení, ve kterém se krátce po jeho začátku trefil Tavares. Ve druhém večerním duelu MS podle očekávání Francouzi porazili Poláky, kteří ale opět zaujali, především pak jejich gólman narozený v Česku Tomáš Fučík svými zákroky. Nakonec ale i tak Francouzi vyhráli 4:2. 

Více souvisejících

hokej

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy