Boty basketbalové legendy Jordana v dražbě. Výsledek aukce je zcela nečekaný

Za rekordní částku se prodaly v dražbě boty basketbalové legendy Michaela Jordana. Podepsaný pár populárního modelu Air Jordan 1, v kterém šestinásobný šampion NBA hrál ve své nováčkovské sezoně 1984/85, se vydražily za 560.000 dolarů (14,3 milionu korun). Dosavadní rekord za pár sportovních bot byl překonán o více než 120.000 dolarů.

Výsledek aukce výrazně předčil také očekávání organizátorů. Zástupci aukční síni Sotheby's předpokládali, že se Jordanovy boty prodají za částku kolem 150.000 dolarů. Na vysoké ceně se projevil současný zvýšený zájem o Jordanovu osobu, který vyvolal desetidílný dokument The Last Dance, mapující Jordanův životu a kariéru, s exkluzivními záběry z jeho poslední sezony v dresu Chicaga Bulls.

V botách prodaných za rekordní sumu v červeno-bílo-černém provedení odehrál Jordan několik zápasů NBA. Nike Air Jordan 1 je oblíbený model, první, který dnes sedmapadesátiletý Jordan v roce 1985 ve spolupráci s firmou Nike uvedl na trh. Od té doby vznikla řada dalších modelů, jeho příkladem se později inspirovalo mnoho jiných sportovních hvězd.

Dosud nejdražším párem sportovních bot byly běžecké boty Moon Shoe od firmy Nike z roku 1972, které loni vydražil za 437.500 dolarů kanadský miliardář a vášnivý sběratel Miles Nadal. Kdo je novým majitelem Jordanových bot, není známo. Do dražby je dal sběratel bot Jordy Geller, kterému patřily od roku 2012.

Absolutní aukční rekord mezi botami drží rudé střevíčky filmové hvězdy Judy Garlandové ze snímku Čaroděj ze země Oz, které se v roce 2000 prodaly za 666.000 dolarů.

Související

Více souvisejících

Michael Jordan dražby Basketball sport

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 43 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy