Mille Miglia 2023: Nejkrásnější závod na světě opět potvrdil, že "staříci" to stále dokáží

Mille Miglia 2023, tedy čtyřicátý první ročník závodu, který pro Enza Ferrariho byl  „nejkrásnějším závodem na světě“, skončil klasickým příjezdem do Brescie. Vítězem se letos opět stala Alfa Romeo 6C 1750 SS Zagato z roku 1929 řízená Andreou Vescem a Fabiem Salvinellim, která triumfovala i v ročnících 2021 a 2022. Informoval server Motor1.

Historicky nejdelší závod Mille (1000) Miglia se uzavřel poté, co posádky projely celou Itálii a během pěti dnů ujely 2200 kilometrů. Účastníci se museli vyrovnat s náročnými podmínkami od vytrvalého deště na cestě do Říma až po ohnivé slunce v Alessandrii. Absolvovali opravdovou výzvu, při které zastavili v Cervia-Milano Marittima před obratem do hlavního města, pokračovali do Parmy a zakončili závod v Miláně. Finální kontrolní bod se nacházel na Piazza Duomo a cílem bylo místo City Life, které bylo poslední zastávkou před příjezdem do Brescie na poslední noc závodu.

Po několika obtížích v první části závodu se úřadujícím šampiónům nakonec podařilo triumfovat. Od druhé etapy se ukázali jako neporazitelná posádka, která přehlídla své soupeře a ovládla nejvyšší příčky v soutěži. Andrea Vesco si tak připsal svůj čtvrtý titul za sebou (z celkových šesti), zatímco Fabio Salvinelli vyrovnal Giuliana Canèho s třemi po sobě jdoucími vítězstvími. "Na začátku jsme měli nějaké problémy," řekl Vesco s vypnutým motorem, "ale poté jsme se udrželi stabilně s minimálním počtem penalizací. Když se účastním s mým otcem, dosahuji skvělých výsledků, a jsem velmi pyšný na tento historický úspěch."

Nejvýše na stupních vítězů se umístila Alfa Romeo 6C 1750 SS Zagato z roku 1929, společně s dvěma Lanciemi Lambda Spider Type 221. Gianmario Fontanella a Annamaria Covelli předstihli Andréu Belomettiho a Gianluca Bergomiho. Nejlepší ženskou posádkou se stala Silvia Marini a Irene Dei Tos na Bugatti T 40 z roku 1929, které si připsaly ženský pohár a celkově se umístily na 27. místě.

V soutěži 1000 Miglia Green zvítězili Paolo Piva a Matteo Ferraglio s vozem Tesla Model Y, následováni Mirco Magnim a Laurou Confalonieriovou s vozem Polestar 2 a Antoninem Azzarellem a Stefanem Orlandinim s vozem Ford Mustang Mach-E.

V prestižním závodě Ferrari Tribute 1000 Miglia triumfovala posádka Andrea Milesi a Giordano Mozzi s vozem F8 Spider. Na druhém místě se umístili Fabrizio Macario a Giovanna Di Costanzo s vozem 2019 488 Pista. Třetí příčku obsadili Celestino a Antonio Sangiovanni s vozem Ferrari Roma z roku 2021.

1000 Miglia Itálie

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy