Zlatá éra golfu končí? V USA se zavírají se stovky hřišť, hráče už netáhne

Ve Spojených státech hrají golf miliony lidí, od začátku tisíciletí ale jejich počet soustavně klesá. S tím se pojí i rušení golfových hřišť, ročně je to v průměru 200 greenů. Server francouzského deníku L'Humanité tento trend částečně vysvětluje orientací lidí na práci, kvůli které nemají čas na své záliby, ale také celkovými proměnami společnosti.

Při pohledu na žebříček profesionálů to není tak patrné, v první stovce je zhruba polovina Američanů, zatímco v 80. letech to bylo asi 60 procent. Od roku 2003 ale počet Američanů, kteří vyrazili na golfové hřiště alespoň osmkrát za sezonu, klesl o více než pětinu, přesně o 6,8 milionu hráčů. Ročně tak ve Spojených státech z hřišť zmizí v průměru tři až 4,5 procenta golfistů.

V časech, kdy byl golf na vrcholu popularity, se v blízkosti hřišť stavěla infrastruktura a nemovitosti. Kvůli nedostatku návštěvníků se mezi lety 2005 a 2018 rozhodli skončit provozovatelé 1300 golfových hřišť a pro stavby v okolí je potřeba najít nové využití. Po odlivu golfistů se navíc cena těchto nemovitostí razantně propadla, píše L'Humanité.

Za odlivem Američanů k jiným sportům může být jejich pracovní nasazení. Zatímco v Německu se pracuje zhruba 1350 hodin ročně, ve Francii 1500 a v Japonsku 1600 hodin, průměrný Američan se věnuje zaměstnání 1790 hodin ročně, uvádí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Golf měl dlouho pověst sportu pro bohaté, ale podle serveru Bleacher Report prostředky nejsou překážkou na cestě na green. Na 80 procent golfistů si chodí zahrát na veřejná hřiště, která nejsou tak drahá.

Možným vysvětlením je opadnutí vlny nadšení, která následovala po největších úspěších golfisty Tigera Woodse. Nejrychlejší růst zájmu ale tento sport zažil už před Woodsovým vstupem na scénu v polovině 90. let, dodal server L'Humanité.

Trend nakonec deník vysvětluje celkovými změnami ve společnosti, proměnou jejího etnického složení. Zatímco golf, kterému se vždy věnovali zejména hráči bílé pleti, ztrácí na oblibě, stejně jako třeba ragby, tak stále větší oblibu má fotbal, kterému se věnovaly menšiny, uzavírá L'Humanité.

Související

Tiger Woods

Operovali mu otevřené zlomeniny. Nyní je golfista Tiger Woods ve stabilizovaném stavu

Po úterní těžké autonehodě musel být golfista Tiger Woods hospitalizován s mnohačetným zraněním. Lékaři v losangeleské nemocnici Harbor-UCLA Medical Centre mu museli operovat otevřené zlomeniny a jak se nechal slyšet šéflékař Anish Mahajan, operátéři Woodsovi stabilizovali fraktury v horní a dolní části holenní a lýtkové kosti šrouby.
Tiger Woods

Legendární golfista Tiger Woods bojuje po vážné autonehodě o život

V Kalifornii se v úterý stala těžká autonehoda, jejíž účastnkem byla legenda mezi golfisty Tiger Woods. Jak informoval úřad ěerifa Los Angeles County, auto, ve kterém jel Tiger Woods, se mělo přetočit na střechu a sportovec musel být ze svého vozidla záchranáři vystříhán. Následně pak byl s mnohačetným zraněním nohou Woods převezen do nemocnice.

Více souvisejících

Golf USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy