Zelená vlna nebo řetězová reakce? Tradiční frakce v novém europarlamentu budou závislé na Zelených

I přestože se evropské „zelené strany“ v posledních letech těší z narůstající voličské podpory, v aktuálně probíhajících celounijních volbách jim je oproti předchozímu volebnímu období odhadováno pouze o několik křesel navíc. Nejaktuálnější průzkumy a odhady kalkulují se ziskem 55 křesel v Evropském parlamentu, ve kterém bude do odchodu Spojeného království z EU (31. října 2019) sedět 751 europoslanců.

Po tom, co strany zelených získaly v loňském roce enormní podporu v německých spolkových republikách Bavorsku a Hesensku, v belgických místních volbách a v národních volbách v Lucembursku, začali lídři Evropské strany zelených hovořit o „nastupující vlně Zelených“. Krátce nato zabodovali zelení i v německých celonárodních volbách.

Úspěch zelených environmentálně nakloněných stran je fenoménem současné evropské politiky. Vzestup jejich podpory lze sledovat v důsledku finanční a dluhové krize, se kterou se unie potýkala na konci předchozího desetiletí. Tématika klimatu a ochrany životního prostředí byla jedním z hlavních bodů kampaně, která letošní eurovolby doprovázela a doposud doprovází. Mnozí voliči zelené strany podporují také z toho důvodu, že je považují za jakési protipóly tradičních stran, které se v současnosti podílejí na vytváření politik na národní i evropské úrovni.

Strany zelených obecně zaznamenávají největší volební úspěchy v bohatších a západních státech Evropské unie, jako je právě již zmíněné Německo. Jedná se tak spíše o řetězovou reakci než o masivní „zelenou vlnu.“

Předvolební průzkumy ukazují, že by zelené strany mohly zvítězit přibližně ve 13 z 28 unijních státech. Z východoevropských států se největší zisky Zelených předpokládají v Litvě a na jihu Evropy ve Španělsku díky regionálním separatistickým stranám. Odhady však předpovídají, že by se frakce Evropské strany zelených spolu s jejich partnerskou Evropskou svobodnou aliancí (EFA) měla celkově ve volbách umístit až na 6. místě. Předpokládá se, že ve víkendových eurovolbách opět zvítězí Evropská lidová strana, těsně za ní se umístí frakce socialistů a liberálů, třetí příčka připadne Alianci liberálů a demokratů v Evropě, čtvrté místo obsadí Salviniho nově vzniklá evropská nacionalistická aliance a páté místo připadne Evropským konzervativcům a reformistům.

"Zelená vlna" tedy evropské volby příliš nezasáhne. Evropská frakce zelených bude nicméně hrát zcela zásadní roli ve formování pro-evropského části nového parlamentu. Žádná z tradičních dominantních stran totiž pravděpodobně nezíská takový počet hlasů, aby v novém europarlamentu vytvořila většinu, a bude se tedy spoléhat na menší evropské frakce, jakými jsou právě Zelení.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".
Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Eurovolby Volby Strana zelených EU (Evropská unie) evropský parlament životní prostředí Klimatické změny

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 1 hodinou

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 1 hodinou

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

Kokain nalezený ve Sněmovně hýbe poslanci. Nejedeme na drogách, tvrdí Babiš

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) kritizovala policii za to, že neinformovala vedení Sněmovny o nálezu kokainu na toaletě v budově Sněmovny. Sama se o tomto nálezu dozvěděla až na začátku tohoto týdne z dotazu novináře. Uvedla to dnes na plénu Sněmovny. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy