Za rasismus dostal fotbalový trenér Rada rekordní osmiměsíční stopku. Trest nechápe

Trenér a věčný bouřlivák Petr Rada, jenž v současnosti vede druholigovou pražskou Duklu, dostal od disciplinární komise osmiměsíční trest za rasistickou urážku, kterou měl vyřknout během zápasu se Zbrojovkou Brno na adresu trenéra soupeře Tomáše Polácha. Jedná se tak o rekordní trest, který kdy disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) někomu dala. Pro pětašedesátiletého velezkušeného stratéga je výše trestu nepochopitelná, s Duklou se proti trestu odvolá. Nevyloučil ale ani ukončení svého působení na Julisce.

Co se přesně stalo během zápasu úvodního jarního kola na hřišti pražské Dukly, kam tehdy přijelo Brno, které tam nakonec remizovalo 3:3? Podle zápisu o utkání ze strany technického delegáta Ligové fotbalové asociace (LFA) měl Rada počastovat svého brněnského trenérského kolegu Tomáše Polácha slovy „ty zoufalej cikáne!“. Proto nakonec disciplinárka pod vedením předsedy Richarda Bačka dospěla k rekordnímu osmiměsíčnímu trestu, během kterého nebude moct Rada během zápasů na lavičku. "Na základě zprávy technického delegáta LFA a také dle záznamu z kamer bylo prokázáno, že skutečně směřoval směrem k lavičce Zbrojovky Brno urážku s rasistickým podtextem," uvedl konkrétně Baček.

Již před dvěma týdny tak bylo v tomto případě zahájeno řízení s trenérem Radou. "V zápise jen stojí ‚ty zoufalej cikáne‘, nic víc. Řekl jsem komisi, že pro mě to není žádný rasismus. Já jsem stará škola, je mi jedno, ať je to ten, nebo ten. Po zápase jsem se mu omluvil, že jsem to přehnal, on se mi omluvil také. Dali jsme si kafe a uzavřeli to. Jestli je to komplot, nebo za tím někdo stojí, nevím. Za tohle osm měsíců? To nechápu," komentoval sám Rada tu skutečnost, že dostal takto vysoký trest. "S Duklou se odvoláme a uvidíme, jak to dopadne. Poradíme se, ale v nejhorším skončím, já s tím nemám problém. Pokud by odvolání nevyšlo, osm měsíců nesmět na lavičku je strašně dlouhá doba. To bych řekl majiteli, aby si našel trenéra, který může do zápasů," pokračoval dál bývalý trenér Teplic, Jablonce Liberce, Slavie, Sparty či české fotbalové reprezentace.

Na chování Petra Rady ihned po inkriminovaném duelu s Brnem upozorňoval na sociální síti X jeden z brněnských funkcionářů. "Disciplinární komise zároveň neprokázala informace, které byly veřejně prezentovány na sociální síti X na účtu člena dozorčí rady Zbrojovky Brno, o hned několika hrubých rasistických urážkách na adresu realizačního týmu Brna. To je i jeden z důvodů, proč finální verze trestu není ještě vyšší," prozradil dále Baček.

Dodejme, že naposledy byl Rada trestán disciplinárkou loni v říjnu po zápase s Chrudimí za výhružky směrem k asistentovi sudího Tomáši Mokruschovi, kdy kromě pokuty ve výši 30 000 korun vyfasoval taktéž třízápasovou stopku.

Petr Rada pak nebyl jediným tuzemským fotbalovým trenérem, který od disciplinárky dostal trest. Bez něj totiž po jejím posledním jednání neodešel ani hlavní kouč prvoligových Pardubic Radoslav Kováč. Ten nesmí na lavičku následující dva ligové zápasy poté, co v zápase s Ostravou v rámci 25. kola dostal červenou kartu. Kromě toho také musí zaplatit třicetitisícovou pokutu.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal FK Dukla Praha

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.

před 26 minutami

Jill Steinová

Jill Steinová zatčena. Kandidátka na americkou prezidentku v rukou policie

Jill Steinová, kandidátka za Stranu zelených do prezidentských voleb ve Spojených státech, se objevila na protestní akci na Univerzitě St. Louis. Steinová zveřejnila krátké video na internetu a krátce poté byla zadržena policií. Pokoušela se zprostředkovat dialog mezi studenty a policií, avšak policisté ji ignorovali, uvedl mluvčí její kampaně.

Aktualizováno před 35 minutami

před 42 minutami

včera

Aktualizováno včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

včera

Počasí v Česku dnes znovu ovlivní saharský písek. Může být chladněji, než se čekalo

Dnešní počasí v Česku znovu ovlivní saharský prach, který způsobí vznik oblačnosti, která nebyla předpovězena meteorologickými modely. Tento jev může snížit očekávané maximální teploty, které měly vyrůst k 25 stupňům.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy